n
voor begeleiders veelgestelde vragen links contact
       
nieuws
wat is KJV
hoe word ik lid
de internetjury
welke boeken moet ik lezen
prikbord
boek van de week
contacthome

START EEN KJV-WERKING OP

KEN JE DE KINDER- EN JEUGDJURY AL?

De Kinder- en Jeugdjury motiveert elk jaar duizenden jonge lezers van 4 tot 16 jaar. Van september tot april lezen zij acht genomineerde boeken en bekronen hun favorieten. Het leesjaar wordt afgesloten met lokale slotfeesten waar juryleden genomineerde auteurs en illustratoren ontmoeten.

Bibliotheken, scholen of boekhandels coördineren een lokale KJV-afdeling (of werken samen). Professionals en vrijwilligers begeleiden de juryleden, die samenkomen om over boeken en hun leeservaringen te praten. Kinderen en jongeren kunnen ook aansluiten bij de internetjury, zij lezen en stemmen dan op eigen houtje.

De Kinder- en Jeugdjury is een initiatief van Iedereen Leest, die inspiratiedagen organiseert, informatie en praktijkvoorbeelden deelt, communiceert over de werking van het leesjaar, de winnaars bekendmaakt en de lokale slotfeesten ondersteunt.

BIJNA 40 JAAR, BIJNA 10.000 JURYLEDEN

De Kinder- en Jeugdjury startte in 1981 heel klein in Gent maar groeide al snel uit tot een jonge lezersjury over heel Vlaanderen en Brussel. Tijdens het leesjaar 2018-2019 mocht de Kinder- en Jeugdjury trots volgende cijfers voorleggen:

  • 267 lokale afdelingen
  • 454 internetjuryleden
  • 1.052 begeleiders en coördinatoren
  • 9.222 juryleden in totaal (inclusief internetjury)

ZELF EEN LOKALE AFDELING OPSTARTEN?

Wil je als coördinator een lokale afdeling opstarten? Check dan deze algemene richtlijnen en het stappenplan. Neem contact op met Iedereen Leest (kjv@iedereenleest.be) voor meer info of om ons te laten weten dat je meedoet met de grootste lezersjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen.

Veel succes!


stappenplan