voor begeleiders veelgestelde vragen links contact
     
nieuws
wat is KJV
hoe word ik lid
de internetjury
welke boeken moet ik lezen
prikbord
boek van de week
contacthome


Over de KJV

Over meedoen met de KJV

Over de leesdagboeken

Over de boeken

Over het stemmen

Heb je zelf ook een vraag? Mail naar kjv@iedereenleest.be

 

Sinds wanneer bestaat de KJV?
De KJV bestaat sinds 1981. Toen heette de KJV nog de KJJ, oftewel de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen. De geschiedenis van de KJV kan je hier lezen.

terug naar bovenWelke boeken moesten de juryleden de voorbije jaren lezen?
Een overzicht van de boekenlijsten van de voorbije jaren vind je hier.

terug naar boven

Wanneer worden de prijzen van de KJV bekendgemaakt?
Elk jaar in mei maken we de winnaars van de KJV bekend.

terug naar boven

Ik lees dat er een KJV-feest gegeven wordt. Wanneer? Wat voor feest is dit?
Het slotfeest van de KJV vond tot 2015 elk jaar in mei plaats, ergens in Vlaanderen. De locatie verschilde elk jaar. Alle juryleden en alle auteurs en illustratoren van de KJV-boeken waren welkom op het feest. De hele dag lang stonden de KJV-boeken en hun auteurs en illustratoren in de kijker. Als jurylid kon je je favoriete auteurs ontmoeten, illustratoren aan het werk zien en luisteren naar verhalen. Uitgevers boden hun boeken te koop aan, die je meteen kon laten signeren. Tijdens het feest maakten we ook de winnaars van de KJV bekend.
Tijdens het jaar 2015-2016 gooien we het over een andere boeg en testen we een nieuw concept uit, waarbij we niet kiezen voor één groot feest, maar lokale initiatieven willen ondersteunen.

terug naar boven

Welke prijs krijgen de winnaars van KJV?
De auteurs en illustratoren die de juryleden bekronen, krijgen een symbolische prijs. KJV geeft geen geldprijs, dus je wordt er niet rijk van.

terug naar boven

Wie won de voorbije jaren de prijs van de KJV?
Een overzicht van de winnaars van de voorbije jaren vind je hier.

terug naar boven

In mijn bibliotheek kan ik niet deelnemen aan KJV, hoe kan het wel?
Als je niet in je bib of je eigen gemeente kan deelnemen, kan je lid worden van de Internetjury. Je doet hetzelfde 'werk': je leest alle boeken van jouw leeftijdsgroep, maakt van elk boek een verslag en stelt je eigen top acht samen. Je ontmoet alleen niet je leeftijdsgenoten in groep om over de boeken te praten.

terug naar boven

Hoe kan ik weten waar er KJV-leesgroepen zijn?
Bekijk de lijst van plaatselijke KJV-groepen in Hoe word ik lid?

terug naar boven

Waarom mag je niet meelezen als jurylid als je ouder bent dan 16 jaar?
Vanaf 16 jaar mag je niet meer meestemmen. Dan wijzen we je graag door naar andere boeken. Neem hiervoor alvast een kijkje op De Boekenzoeker. Wil je toch nog meewerken aan KJV? Dan kan dat als (co-)begeleider van een leesgroep in je gemeente of als nominatielezer. Zo kies je mee de boeken die op de nominatielijst komen. Neem hiervoor contact op via kjv@iedereenleest.be.

terug naar boven

Ik ben Internetjurylid. Kan ik dan ook naar een leesgroep in de buurt gaan?
Dat kan niet. Het is de bedoeling dat je kiest: ofwel doe je mee met een leesgroep, ofwel lees je helemaal zelfstandig mee met de Internetjury.

terug naar boven

Ik ben Internetjurylid. Moet ik dit in de bib melden?
Dat hoeft in principe niet, maar het kan wel handig zijn om de mensen in de bibliotheek te zeggen dat je meedoet met de KJV. Zo kan de bibliotheek je helpen om aan de boeken te geraken. Als je bibliotheek nog niet met de KJV werkt en weet dat er veel juryleden in de buurt wonen, kunnen ze misschien zelf ook beginnen met de KJV.

terug naar boven

Ik ben Internetjurylid. Hoe geraak ik aan de boeken?
Als je Internetjurylid bent, leen je je boeken in de bibliotheek. Sommige bibs houden de boeken gereserveerd voor hun eigen KJV-werking. Vraag het dus zeker even na. Hier kan je het adres en de openingsuren van een bibliotheek in je buurt opzoeken. Als je bibliotheek niet alle genomineerde boeken in huis heeft, kunnen de boeken uit andere bibliotheken opgevraagd worden. Vraag ernaar in je bib!

terug naar boven

Wat is een leesdagboek?
In een leesdagboek hou je bij je welke KJV-boeken je las en wat je van de boeken vindt. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen leesdagboek. Daarin is ruimte voor notities over twintig boeken.

Je kan er de titels bijhouden, vertellen wat je van het boek vindt en scores geven. Je kan ook tekenen, plakken… Er is plaats om je eigen top 10 te noteren en titels op te schrijven die je beslist nog wil lezen.

terug naar boven

Is een leesdagboek verplicht?
Het leesdagboek is niet verplicht. Je kan ook gewoon commentaar achterlaten bij de boeken op de website.

terug naar boven

Waar haal ik een leesdagboek?
Begeleiders en Internetjuryleden kunnen leesdagboeken kopen. Begeleiders lezen hier hoe dat kan. Als je Internetjurylid bent, vind je er hier alles over.

terug naar boven

Ik kan of wil liever geen leesdagboek kopen. Wat nu?
Je kan een gewoon schriftje nemen en daarvan je eigen leesdagboek maken: noteer de titels van de KJV-boeken die je leest, wanneer je ze gelezen hebt en wat je ervan vindt. Je kan ook altijd op de website schrijven wat je van de boeken vindt.

terug naar boven


Mijn zus is vijf en kan nog niet schrijven. Krijgt zij ook een leesdagboek?
Er is een leesdagboek voor elke leeftijdsgroep. In het leesdagboek van groep 1 kan ze een tekening maken over het boek. Je mama, papa, juf, oma, opa, broer of zus kan erbij schrijven wat je zus van het boek vindt.

terug naar boven


Welke boeken komen in aanmerking voor de nominatielijst?
Alle verhalende boeken die in het Nederlands verschijnen komen in aanmerking voor nominatie, ook verhalende non-fictie en verhalenbundels geschreven door 1 auteur. Daarnaast kunnen ook dichtbundels van 1 auteur geselecteerd worden. Heruitgaven, bewerkingen die trouw zijn aan het origineel en luisterboeken komen niet in aanmerking. Uit dat volledige kinderboekenaanbod worden elk jaar 4 boeken van Vlaamse auteurs of illustratoren en 4 boeken van buitenlandse auteurs gekozen. Samen willen deze titels een aantrekkelijke lijst vormen die tegelijk de boekenmarkt weerspiegelt.

Oorspronkelijk kwamen alleen Vlaamse auteurs in aanmerking voor nominatie. Later kwamen er vertalingen door Vlamingen bij en vanaf het leesjaar 2007-2008 komen alle boeken die in het Nederlands verschijnen in aanmerking.

terug naar boven

Wie kiest de genomineerde boeken?
De nominatielijst wordt samengesteld door de KJV nominatielezers. Voor de Vlaamse productie zijn dit per leeftijdsgroep een vijftal personen. Een extra team maakt een eerste selectie uit alle boeken van buitenlandse auteurs. Deze nominatielezers zijn zowel oud-juryleden, bibliothecarissen, leerkrachten als boekenliefhebbers. De teams worden driejaarlijks opnieuw samengesteld. Sinds 2017 kiezen voor groep 5 en 6 ook jongeren vanaf 14 jaar mee de boeken.

terug naar boven

Hoe gaan zij tewerk?
De nominatielezers lezen alle boeken die in één jaar voor één leeftijdsgroep een Vlaamse auteur / illustrator. Het extra team selecteert uit alle boeken van buitenlandse auteurs de tien beste. Per leeftijdgroep kiezen de nominatielezers 4 Vlaamse boeken en 4 buitenlandse boeken. Dit doen ze tijdens een bijeenkomst waarop ze discussiëren over alle boeken. Ze hebben de opdracht om een aantrekkelijke lijst samen te stellen voor de juryleden. Als je hier graag aan wil meewerken, mail dan naar kjv@iedereenleest.be. Wil je meer weten, kan je op de Wiki terecht.

terug naar boven