voor begeleiders veelgestelde vragen links contact
     
nieuws
wat is KJV
hoe word ik lid
de internetjury
welke boeken moet ik lezen
prikbord
boek van de week
contacthome

FORUM ALGEMEEN INLOGGEN REGISTREER PASWOORD VERGETEN
START | HANDBOEK | WERKMODEL| LEZINGEN | ARCHIEF | HISTORIEK

Startdagen leesjaar 2017-2018


(c) Michiel Devijver

In september organiseert Iedereen Leest twee KJV-startdagen:
•    zaterdag 23 september in de bib van Brugge
•    zaterdag 30 september in bib Permeke in Antwerpen

Het programma duurt telkens van 10u tot 15u30 en omvat onder meer keuzesessies rond volgende thema’s: uitwisseling rond de leeftijdsgroepen, hoe praten over moeilijke onderwerpen, illustraties bespreken, een intervisie voor ervaren begeleiders en een sessie voor startende begeleiders. Je kan er twee kiezen. We starten met een plenair moment over de selectie van de KJV-boeken. Tussenin houden we een praktijkmarkt waarop je inspiratie kan opdoen bij je collega’s of zelf je goede praktijken kan delen. Afsluitend laten we een illustrator aan het woord. Riske Lemmens is te gast in Antwerpen, Isabelle Vandenabeele in Brugge.

Deze startdagen zijn een uitgelezen moment om andere KJV-begeleiders en -coördinatoren te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Wees erbij!
Je kiest zelf welke locatie en datum voor jou het beste passen en schrijft je dus in voor een startdag naar keuze. Het volledige programma vind je hieonder. Deelnemen is gratis, inschrijven voor Antwerpen kan hier.

Timing

09u30-10u00: onthaal
10u00-10u05: welkom
10u05-10u35: plenair gedeelte over nominatielezen en praten over boeken
10u40-11u45: keuzesessie 1
11u45-12u00: pauze
12u00-13u00: praktijkmarkt
13u00-13u45: lunch
13u45-14u50: keuzesessie 2
14u50-15u30: illustrator aan het woord

Opdeling keuzesessies

Uitwisseling rond leeftijdsgroepen
Ervaren nominatielezers / werkmodellenmakers / begeleiders of personen die dit alles combineren stellen de genomineerde boeken van hun leeftijdsgroep voor, halen er interessante invalshoeken uit … Met ruimte voor ervaringsuitwisseling!

In Brugge zijn dit Laure Evers (groep 1), Sofie Parret en Lieselot Geernaert (groep 2), Lotte Oers (groep 3), Kristel Detollenaere (groep 4), Els Debuyck (groep 5) en Bruno Overbergh (groep 6)
In Antwerpen zijn dit Gerda Tersago (groep 1), Bert Wastijn (groep 2), Ine Muys (groep 3 en 4), Els Debuyck (groep 5) en Ann Schatteman (groep 6)

Sessie voor startende begeleiders
In deze sessie voor nieuwe begeleiders ligt de focus op 'Hoe praat je over de boeken', hoe werk je aan diepgang, welke methodieken kan je inzetten?
We bekijken welke vragen werken, we onderzoeken hoe je jongeren in de diepte kunt laten praten over boeken (zodat je verder raakt dan 'ik vind dit leuk') én hoe je jongeren met minder taalvaardigheid kunt laten praten. We kijken ook naar groepsdynamiek: hoe creëer je een veilige omgeving om samen te praten en te delen.

Ilona Plichart is al haar hele leven gefascineerd door woorden, boeken, mensen en communicatie. In het verleden ontwikkelde ze het leesbevorderingsproject ‘De Boekenkaravaan’, deed onderzoek naar alfabetisering, gaf ook les in de basiseducatie en aan de lerarenopleiding. Na omzwervingen in binnen- en buitenland werkte ze zeven jaar als redacteur, trainer en coördinator/teamcoach bij Wablieft. Nu is ze actief als zelfstandig trainer en coach.

Intervisie voor begeleiders: Welke begeleider wil ik zijn en waarin wil ik groeien?
Als begeleider van een KJV-groep zet je enorm veel talenten in en kom je in contact met heel verschillende kinderen en jongeren, met uiteenlopende levens- en leeservaringen. Het kan een uitdaging zijn om een KJV-groepje te begeleiden.
In deze intervisiesessie gaan we met een kleine groep in op wie jij bent en wil zijn als begeleider. Waarin wil jij nog groeien? En wat streef jij na met jouw KJV-groep? We delen ervaringen en gaan samen gericht op zoek naar mogelijke antwoorden op jouw vragen. 
In een intervisie maakt elke deelnemer mee de sessie. Jouw vragen, hoe concreter hoe beter, zijn dus welkom.

Ilona Plichart is al haar hele leven gefascineerd door woorden, boeken, mensen en communicatie. In het verleden ontwikkelde ze het leesbevorderingsproject ‘De Boekenkaravaan’, deed onderzoek naar alfabetisering, gaf ook les in de basiseducatie en aan de lerarenopleiding. Na omzwervingen in binnen- en buitenland werkte ze zeven jaar als redacteur, trainer en coördinator/teamcoach bij Wablieft. Nu is ze actief als zelfstandig trainer en coach.

Illustratiekunst: de vertelkracht van beelden
In prentenboeken vertellen zowel de tekst als de illustraties het verhaal, of: de verhalen. In één boek kunnen vele lagen zitten. Een goed prentenboek kan je telkens weer opnieuw lezen en er telkens weer nieuwe dingen in ‘lezen’. Beelden hebben een andere manier van vertellen dan woorden.
We bekijken verschillende didactische werkvormen die creativiteit en reflectie stimuleren. We onderzoeken/proeven hoe een illustrator aan het werk gaat en op welke manier een werk (boek) tot stand komt. We maken kennis met het storyboard en het proces van illustreren waarin ritme, compositie, materiaalgebruik centraal staan. De workshop zal zowel theoretisch als praktisch zijn. Kom en beleef de vertelkracht van beelden.

Elsje Dezwarte is illustrator van onder meer Binnenpoes buiten en De gelukkige goudvis en docente illustratiekunst.

Moeilijke thema’s, fijne gesprekken
In deze workshop buigen we ons samen over het bespreekbaar maken van moeilijke thema’s. Wat maakt iets een moeilijk thema? Is alles bespreekbaar? Hoe kan je als begeleider van een leesgroepje ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zich veilig voelen om vrijuit te spreken? We vertrekken hierbij van concrete passages uit enkele geselecteerde boeken, uitspraken van kinderen en jongeren en spreken de ervaringen en de kennis van de deelnemers van de workshop aan. We zoomen in op het belang en effect van je begeleidershouding en vullen aan met concrete tips en tricks.

De workshop wordt begeleid door Sven Gellens en/of Papatya Dalkiran. Zij bundelen hun krachten in Filowijs en zijn gespecialiseerd in het begeleiden van filosofische gesprekken met deelnemers van alle leeftijden, het geven van opleidingen in vraag- en gesprekstechnieken en het stimuleren van denkvaardigheden.

Praktijkmarkt

Voor de praktijkmarkt nodigen we jullie van harte uit om in 15 minuten kort en krachtig een goed idee, geweldige vondst, succesvolle aanpak, beproefde methode… kortom iets waarover je echt ‘fier’ bent voor te stellen aan je collega-KJV-ers. We weten dat jullie veel energie, tijd en werk steken in de KJV en zouden het fantastisch vinden dat al die good practices uitgewisseld worden.
Kom je eigen verhaal delen! Hoe? Meld je op kjv@iedereenleest.be aan tegen 11 september voor Brugge en 18 september voor Antwerpen. Vertel in 5 regels wat je wil voorstellen op de praktijkmarkt.
We denken bijv. aan:

  • Een samenwerking met een middelbare school voor de begeleiding van een KJV-bijeenkomst
  • Hoe kan je de juryleden die klaar zijn met groep 6 inschakelen in je werking?
  • Hoe leid je het gesprek als juryleden niet hetzelfde boek gelezen hebben?
  • Ervaringen en ideeën uitwisselen rond lokale slotfeesten