voor begeleiders veelgestelde vragen links contact
     
nieuws
wat is KJV
hoe word ik lid
de internetjury
welke boeken moet ik lezen
prikbord
boek van de week
contacthome

FORUM ALGEMEEN INLOGGEN REGISTREER PASWOORD VERGETEN
START | HANDBOEK | WERKMODEL| LEZINGEN | ARCHIEF | HISTORIEK

KJV in onzekere tijden
Het wordt waarschijnlijk een spannend jaar, met heel wat onzekerheden over wat de komende maanden zullen brengen en waarbij we rekening moeten houden met steeds veranderende kleurcodes en richtlijnen. Uiteraard staan veiligheid en gezondheid voorop, toch w il Iedereen Leest bibliotheken en scholen graag aanmoedigen om zoveel als mogelijk fysiek bijeen te blijven komen (de opgelegde veiligheidsmaatregelen in acht genomen uiteraard) zeker voor de jongste groepen. Want KJV gaat vooral over samen praten en discussiëren over boeken, je mening leren formuleren, leren luisteren naar elkaar en dat onder begeleiding van een volwassen begeleider. In tweede instantie kan je natuurlijk ook een online bijeenkomst organiseren, dan is er ook gelegenheid om samen over de boeken te praten. Er zijn groepen die daarmee het vorige leesjaar positieve ervaringen hebben opgedaan, ook deze ervaringen kunnen we met elkaar delen. Een derde optie is om ouders thuis te laten voorlezen ... Deze opties laten toe dat de interactie rond het boek, het samen praten over boeken voor ons dé kern van KJV -  zoveel mogelijk behouden blijft. Wanneer er wordt gewerkt met filmpjes waarin het boek wordt voorgelezen en daaraan een knutselopdracht gekoppeld bijvoorbeeld is dat veel minder het geval. Dit leunt meer aan bij voorleesuurtjes, hoewel het cultuureducatief natuurlijk wel waarde heeft.
Een bijkomend argument voor ons pleidooi: het lijkt ons voor de kinderen ook fijn dat zulke bijeenkomsten kunnen blijven doorgaan, na alles wat de laatste maanden geannuleerd werd.
Uiteraard willen wij niet voorbijgaan aan de realiteit die Covid-19 met zich meebrengt en daar rekening mee houden. We volgen de situatie ook nauwgezet op. In functie van hoe de zaken evolueren, zullen we indien nodig andere pistes verkennen, zoals we dat ook hebben gedaan in de Jeugdboekenmaand.
We staan hier uiteraard bij stil tijdens onze digitale startdagen, spelen erop in in de werkmodellen en voorzien ook extra inspiratie om digitaal aan de slag te gaan.


Check in elk geval zeker altijd vooraf de richtlijnen van de overheid, de basisprotocollen per sector én de regels van de lokale besturen. In het basisprotocol cultuur vind je alle info voor het veilig organiseren van activiteiten. Ook de sectorgids van VVBAD biedt houvast voor bibliotheken, scholen kunnen het protocol voor onderwijs raadplegen . Uiteraard koppel je ook altijd even terug naar je directie of leidinggevende. Zo ben je zeker op de hoogte van de laatste maatregelen van alle betrokken partijen.

Bij het werken met oudere vrijwilligers of vrijwilligers die tot de risicogroep behoren, is extra voorzichtigheid zeker geboden. Hier vind je een leidraad voor organisaties die met ouderen werken .